אית'ריום (אית'ר)

בפוסט הראשון שלי, כשהחלטתי שאני חוזר לעסוק בכלכלת הביטקוין, הזכרתי שיחת מסדרון בין שני חברים בעבודה לגבי מטבע חדש שנקרא "אית'ריום" והבטחתי שאסביר בדיוק מה הוא ואיך הוא שונה מביטקוין. בפוסט הזה אעסוק בדיוק בנושא הזה.

אית'ר (זהו שם המטבע אשר מבוסס על טכנולוגיה שנקראת אית'ריום, עליה נרחיב בהמשך) הוא הכוכב העולה בעולם המטבעות המבוזרים. בתקופה קצרה מאוד הוא הפך להיות המטבע השני בגודלו (מבחינת נפח השוק) והנצרך ביותר אחרי ביטקוין כצורת תשלום. ערכו של האית'ר עלה בכ2300% בשנה האחרונה – אז בואו נראה במה בדיוק מדובר.

בשביל להבין בדיוק מה זה אית'ריום, צריך להבין כמה עובדות בסיסיות לגבי האינטרנט. כיום כל המידע שלנו (סיסמאות, מידע פיננסי ואישי) מאוכסנים על מחשבים של אנשים אחרים – פייסבוק, גוגל, שירותי ענן (אמזון). אפילו הבלוג שלי מאוכסן על שרת של חברה כלשהי ששומרת על המידע שלי אצלה. זו צורה מאוד נוחה בשבילנו כיוון שהחברה שמספקת את השירותים מעסיקה מומחים שעוזרים לאכסן ולהגן על המידע שלנו.

אך עם הנוחות הזו מגיעה פגיעות רבה. כפי שכבר למדנו ממקרים רבים לאורך ההסטוריה של האינטרנט, האקרים או ממשלות יכולים להשיג גישה למידע הזה בלי ידיעתנו ע"י תקיפות או הפעלת כוח על גופים ששומרים על המידע שלנו – משמע הם יכולים לגנוב, להדליף ולשנות מידע רגיש וחשוב.

אית'ריום שם לעצמו כמטרה לשנות את כל זה. בעוד ביטקוין בא לשמש כתחליף לבנקאות ולכסף, אית'ריום מתכוון להחליף את כל הגופים ששומרים ומאחסנים את המידע שלנו. בקיצור, אית'ריום רוצה להיות "המחשב העולמי" שיגרום לביזור האינטרנט וכלל השימושים שיש עליו כיום בתצורת שרת-לקוח (client-server). אית'ריום היא טכנולוגיה שהומצאה בשנת 2013 ע"י מתכנת בן 19 ששמו ויטליק בוטרין. זוהי פלטפורמת קוד פתוח, מבוזרת, מבוססת בלוקצ'יין אשר מאפשרת שימוש בתכנות "חוזים חכמים".

אית'ריום ביחס לדולר
אית'ריום ביחס לדולר

אז אחרי שהבנו (במבט כללי מאוד) מה זה אית'ריום, בואו נדבר על אית'ר. אית'ר הוא בעצם הדרך שבה אנו משלמים לרשת האית'ריום על הכוח החישובי הדרוש לנו. בדומה לביטקוין, אית'ר הוא מטבע מבוזר אך ישנם כמה הבדלים מהותיים ביניהם. הראשון הוא שהטרנזקציות באית'ר מהירות יותר מה שהופך אותו ליעיל יותר לביצוע פעולות מאשר לאחסון ולשמירה על ערך. יש המשווים את ביטקוין לזהב ואת האית'ר לדלק בהקשר הזה – ביטקוין בעצם משמש יותר לשמירה על ערך ואית'ר לפעולות יום יומיות.

ההבדל השני והמהותי יותר בין השניים הוא הטכנולוגיה מאחורי האית'ר – האית'ריום. מכיוון שהשימושים ברשת האית'ריום לבניית אפליקציות מתווספים ומשתנים כל הזמן יש המאמינים כי השימוש באית'ריום ובחוזים החכמים שבו יגרום למהפכה של ממש בעולם האינטרנט. והקשר הישיר בין האית'ר לאית'ריום הוא שגרם לעליית המחירים המטורפת והאמונה שהוא זה שיהיה "הביטקוין הבא" וכי השניים יחלקו את רוב השוק בעוד זמן קצר.

אם תשאלו אותי, גם כאן כמו בביטקוין, אנו חשופים לתנודות מחירים קשות ולא צפויות. שום דבר לא בטוח ועל אף שהאית'ריום מביא איתו בשורה של ממש, יש לבחון את הדברים בסקפטיות. אל לנו לשכוח שזה עדיין לא ברור אם יישומים שישתמשו ברשת האית'ריום יהיו יעילים, מאובטחים, ניתנים לשדרוג או נוחים כמו היישומים שאנו מכירים באינטרנט כיום.

אז האית'ר הוא אכן אופציה מעניינת להשקעה אך יש להבין את כל הסיכונים והשאלות שעדיין נותרו פתוחות.

מקווה שנהניתם, אם יש לכם שאלות נוספות, אתם חושבים שפספתי או לא דייקתי בחלק מהעובדות או כל דבר אחר אתם מוזמנים להגיב כאן, בדף הפייסבוק שלי או ליצור עמי קשר.

נתראה בפוסט הבא!