אלטים (מטבעות אלטרנטיבים)

ראשית אני רוצה לפתוח בתודה רבה לכל מי שקורא ועוקב אחרי הבלוג שלי. מאז פתיחת הבלוג אני מקבל המון פניות באופן פרטי (או ציבורי בפייסבוק, בתגובות לפוסטים וכו') מאנשים שמפרגנים ומתעניינים ורוצים הסברים קצת יותר מדוקדקים. בהמשך לשיחות האלו אצור פוסט נפרד עם שאלות נפוצות בהן אני נתקל. אני משתדל לקחת לתשומת לבי כל ביקורת וליישמה בפוסטים הבאים שאכתוב – אז שוב, תודה לכם!


ולענייננו – מי שעוקב אחרי הבלוג שלי עד כה כבר מכיר שני מטבעות קריפטוגרפים – ביטקוין ואית'ריום. ומי שהתחיל לקרוא ולהתעניין בתחום כבר בטח שמע שמות נוספים של מטבעות כמו לייטקוין, מונרו, זיקאש, ריפל, ביטקוין קאש וכו'. אז מה המשמעות של כלל המטבעות הללו? למה יש כל כך הרבה ואיך מבדילים ביניהם? איך נדע אם שווה להשקיע במטבע אחר? איך רוכשים את אותם מטבעות? אלו השאלות בהן נעסוק בפוסט הנוכחי ובהרחבה נוספת גם בפוסטים הבאים.

ככלל, רוב הקהילה קוראת למטבעות שאינם ביטקוין "אלטים" (קיצור לאלטרנטיבים) או "אלטקוין" (שילוב של שתי מילים – אלטרנטיב וקוין) ויש את הציניקנים שיקראו להם "שיטקוין" (די מסביר את עצמו – ובהמשך נסביר את המקור לכינוי הגנאי הזה). תופעת האלטים החלה למעשה עקב הצלחתו המסחררת של הביטקוין, מפתחים ואנשי קהילת הביטקוין שזיהו (ומזהים) את הפוטנציאל הרב בתחום החלו להשיק מטבעות נוספים, כל אחד בטוויסט שמבדיל אותו ממטבעות אחרים. חלק מהמטבעות משמשים למטרה דומה למטרתו של הביטקוין – הכוונה לתשלומים (ריפל, לייטקוין, זיקאש ועוד) וחלק מהמטבעות משמשים/מייצגים מטרות אחרות שונות ומגוונות.

למעשה, העניין הגובר בציבור הרחב באלטים הוא דומה לסיבה להשקתם – הצלחתו של הביטקוין. רבים (כמו עבדכם הנאמן) מנסים לאתר מטבעות שפוטנציאל ההצלחה והעניין הציבורי בהם הוא גדול וכך ע"י השקעה במטבע כזה בתחילת דרכו, להשיג תשואה גבוהה. אך זו משימה קשה הרבה יותר מכפי שנדמה לכם ודורשת המון זמן, משאבים וניסוי וטעיה. וגם אז, ההצלחה לעולם אינה מובטחת.

כפי שכבר ציינתי בעבר, שוק המטבעות הקריפטוגרפים הוא "ניסוי" כלכלי ראשון מסוגו. נכון שאנו נמצאים בעיצומו ושער הביטקוין ממשיך לשבור שיאים חדשים בכל שבוע – אך לא לעולם חוסן. עליות מטאוריות מסוג זה מושכות המון קהל חדש וחסר נסיון לתוך השוק. הסוחרים היומיים קוראים לתופעה הזו "כסף טיפש" כיוון שאנשים ללא נסיון נוטים לעשות המון טעויות ובסופו של דבר מניעים את העליות והירידות החדות שאנו עדים להם.

כשאני התחלתי "לסחור" באלטים הפסדתי לא מעט כסף. כל אדם שמגלה את העולם החדש והמדהים הזה בטוח שהוא זה שימצא את הביטקוין הבא ויתעשר מעבר לכל חלומותיו הפרועים ביותר. אבל זה לא המצב – ביטקוין יש רק אחד.

רוב האלטים אשר מושקים כיום, עושים זאת ע"י תהליך שנקרא ICO ראשי תיבות של Initial Coin Offering. התהליך הזה דומה אך שונה מאוד מתהליך הנפקת מניות בבורסה ציבורת (IPO – Initial Public Offering). הוא דומה בכך שבעת השתתפות בICO אתם בעצם נהיים בעלי Tokens (דומה למניות בחברה הנסחרת בבורסה) שבבוא היום, בהנחה והמטבע (או החברה שעומדת מאחוריו) יצליחו – החברה תתחיל להסחר בבורסת מטבעות (Exchange). וברגע בו המטבע מתחיל להסחר בבורסת מטבעות המטבע יתחיל להסחר בין אנשים ומכאן השמים (או הקרקע) הם הגבול.

בעצם תהליך הICO דומה לגיוס כספים לצורך מימון פרויקט(קיקסטרטר מישהו?) אך כאן הגיוס לא מתבצע דרך קרנות הון סיכון או משקיעים פרטיים אלא דרך הקהל הרחב – אתם.

השוני המשמעותי מאוד בין שני התהליכים האלו (הנפקת מטבעות/אסימונים מול הנפקת מניות) הוא שאין גוף מרכזי המפקח על הנפקת המטבעות. החברה אשר מנפיקה את המטבעות (או האסימונים) שלה אינה עוברת בדיקה ע"י גוף פיננסי כלשהו. החברה חושפת את מטרותיה ומהותה במסמך הנקרא White Paper ובד"כ גם את הצוות שעובד על הפרויקט – כולל את הרקע המקצועי וקורות החיים שלהם. אך אין לנו שום דרך לדעת במאה אחוזים האם באמת האם מדובר בחברה לגיטימית או בהונאה. רוב הסקפטים בקהילת הביטקוין ישתמשו במילה Scam בצמוד לכל ICO שיוצא לדרך. בד"כ הגישה היא מאוד חשדנית כלפי כל השקת מטבע ובצדק. היו לא מעט מקרים בהם חברה כלשהי גייסה כספים ונעלמה כלא הייתה עם הכספים אותם גייסה. וכן, כפי שכבר בטח ניחשתם, מכאן מגיע הכינוי הנפלא לאלטים – "שיטקוין".

שוני נוסף הינו שבעת רכישת אסימונים אתם לא מקבלים עמדה של ממש בחברה. כלומר אין לכם שום החלטה לגבי עתידה או לגבי עתיד הפרויקט אותו היא מנהלת. אתם פשוט משקיעים כסף ומקווים שהחברה תבצע את אשר הבטיחה.

חשוב להבין שלא כל המטבעות הם הונאה מוחלטת, אך להתחיל בגישה סקפטית ומלאת שאלות בתחילת התהליך זוהי הדרך הנכונה. חשוב מאוד לבדוק לעומק, לחקור ולשאול את השאלות הנכונות כאשר ניגשים לסחר באלטים.

אחרי שנטעתי בכם את הספקות, בפוסט הבא אסביר איך אפשר לזהות פוטנציאל של ממש בהנפקות מטבע או במטבעות שכבר הונפקו ונסחרים בבורסות השונות. בנוסף אסביר איך בדיוק מבצעים את ההשקעה הזו ואתן כמה חוקי יסוד לסחר. כפי שכבר אמרתי, אני לא סוחר של ממש, אני בתחילת דרכי בדיוק כמוכם, אך אני משתף בידע אותו אני צובר עם הזמן.

כמו תמיד אשמח לשמוע מה דעתכם או אם פספסתי חלק כלשהו והייתם רוצים לשאול עוד – מוזמנים להגיב כאן למטה או ליצור עמי קשר. מעבר לכך כמובן שאשמח שתשתפו את הפוסט במדיה חברתית כלשהי ותעשו לייק לעמוד שלי.

מקווה שנהניתם! נתראה בפוסט הבא.