סחר באלטים – עשרת הדברות לסוחר המתחיל

בהמשך לפוסט מבוא לאלטים בו אני מסביר את הרקע והמשמעות של תופעת האלטים, בפוסט הזה אשטח בפניכם מספר חוקי יסוד לסחר באלטים. החוקים הבאים הם קו הבסיס, בפוסטים הבאים ניגע בסחר מתקדם יותר ובנקודות אחרות. למי שיש כבר נסיון כל שהוא בסחר יתכן שהפוסט יראה מיותר, אך למרות זאת, השקיעו כמה דקות מזמנכם ואולי תלמדו דבר או שניים!

שוב כמו שכבר אמרתי בעבר, אני לא משקיע מנוסה ואין מדובר כאן בהמלצת סחר או השקעה כזו או אחרת. את החוקים הבאים יתכן ששמעתם כבר מאנשים אחרים אך ניסיתי לרכז את העיקר בשפה ברורה כפי שאני למדתי אותם מנסיוני הקצר יחסית.

  1. 1. אין לאן למהר. סחר יכול להיות דבר מעט מורכב (יש שיאמרו מאוד אבל אני באמת לא חושב כך), ולכן אנחנו לא רוצים לעשות טעויות ולאבד כסף רק כי היינו בלחץ. תלמדו את הכל לעומק ותעשו דברים בקצב שלכם. מרגישים שפספסתם הזדמנות? לא נורא, הזדמנות אחרת תגיע במקומה, כך זה היה וכך זה יהיה תמיד. באותה נשימה אתייחס למושג השגור FOMO – Fear Of Missing Out. המושג הזה הוא מה שלעתים מניע עליות או ירידות מחירים מהירות – בפשוטו הוא מסביר את הפחד להיות "מחוץ לחגיגה". כן נכון, לפעמים כואב הלב לשבת בצד ולראות מטבע טס למעלה. אבל אל דאגה, תחזיקו חזק ואל תכנסו רק מהפחד לפספס, ובהמשך לכך ניגש לנקודה הבאה.
  2. 2. לא נכנסים בעליות. אז כן, יש דמיון בין הנקודה הזו לקודמת, אבל זה רק בא להדגיש את החשיבות של סבלנות. כל מה שעולה בסופו של דבר גם יורד, תחכו, תקראו תלמדו ורק שתרגישו בטוחים בעצמכם תעשו צעד. פזיזות בתחום כזה עולה בכסף, ולפעמים זו הדרך הטובה ביותר ללמוד.
  3. 3. ביטקוין יש רק אחד. אני יודע שאם הגעתם לכאן אז זה לא מה שתרצו לשמוע אבל זה דבר שהוכח כבר פעמים אחדות במהלך ההיסטוריה – הדרך הטובה ביותר להרוויח בתחום הזה היא פשוט לקנות ביטקוין ולהחזיק אותו (מה שנקרא HODL). למידה של סחר היא תהליך ארוך ומיגע של המון דם יזע ודמעות. אם אין לכם את הכוחות תזכרו תמיד את הכלל הזה – תחזיקו את הביטקוין ותשכחו ממנו. לאורך זמן הוא יעשה את העבודה.
  4. 4. DYOR – Do Your Own Research. בכל פורום או קבוצה בפייסבוק תמיד תראו המלצה למטבע כזה או אחר. כולם מפזרים הבטחות ללא כיסוי מהסיבה הפשוטה שאיש אינו יודע לחזות את העתיד. קיבלתם המלצה? אחלה, שבו תלמדו תקראו ותבינו אם יש דברים בגו. כל אחד ממליץ מפוזיציה כזו או אחרת – כלומר לכולם יש אינטרס שתקנו/לא תקנו מטבע מסוים ולכן תמיד אבל תמיד תחקרו ותלמדו בעצמכם!
  5. 5. לא מוכרים בהפסד. אני יודע שזה נשמע מוזר, אבל בהנחה ונכנסתם למטבע והפסדתם את רוב ההשקעה שלכם – אין טעם לצאת. נכון גם כאן הלחץ גובר והזיעה הקרה מצטברת אבל אם נחשוב על כך לרגע זה באמת הגיוני, הכסף ששם כבר לא יחזור ולכן עדיף לשבת על הידיים ולחכות לראות מה יקרה, דברים מתהפכים והגלגל מסתובב.כפי שכבר אמרנו מקודם – HODL.
  6. 6. הצבת יעדים. לכל קניה שתבצעו הציבו לכם יעד ברור. ההמלצה שלי היא (ארחיב עליה בחוק הבא) לא להיות גרידים – הציבו לעצמכם יעדים ריאלים ותעמדו בהם.
  7. 7. חוק ה10%. אם החלטתם כבר לסחור באלטים עליכם להבין שמדובר בשוק מאוד לא צפוי ומאוד הפכפך. ולכן אני ממליץ לממש רווחים כבר בקו ה10-15%. נכון, יש מצב שתצאו וחוק מרפי יכנס לתוקף והמטבע ימשיך לעוף למעלה אבל בדיוק באותה מידה המטבע יכול לצנוח – ככה בונים מנטליות נכונה לסחר. לא נכנעים לדחף ולFOMO – אוספים אחוזים כאן וכאן ובסופו של יום התיק שלכם יגדל ויתפח.
  8. 8. לא כל המטבעות יחזיקו לאורך זמן. כאן נכנסת לתוקף תובנה בסיסית – ישנו מספר מצומצם מאוד של מטבעות שנרצה להחזיק לאורך זמן (מעל שלושה חודשים לצורך העניין) המטבעות הללו בנויים מקהילה חזקה ומצוות לעניין. רוב האלטים טובים לסחר לטווח קצר ובינוני (החל משעות בודדות ועד לשלושה חודשים) ולכן חשוב להבין לאיזה מסלול אנו הולכים כאשר משקיעים במטבע מסוים, וזו מהסיבה הפשוטה שברגע שהשקענו את הכסף שלנו במטבע מסוים לא נוכל להזיז אותו לטובת הזדמנויות אחרות בדרכנו.
  9. 9. יחס הפוך לביטקוין. היחס בשוק הוא יחס הפוך בין האלטים לבין הביטקוין – כאשר הביטקוין עולה האלטים יורדים. סיבה עיקרית לכך היא שכלל המטבעות נסחרים מול הביטקוין ולכן כאשר הביטקוין יעלה בערכו שווי המטבעות האחרים ירד. לכן חשוב מאוד להיות קשובים לתנודות הביטקוין ואם אנו רואים שהביטקוין מתחיל לעלות – לעתים עדיף לממש רווחים באלטים ולשבת על הגדר ולראות מה קורה.
  10. 10. להיות עם היד על הדופק. החוק האחרון הוא חוק בסיסי. שוק האלטים הוא שוק בחיתוליו (בהשוואה לכלכה העולמית) ולכן חשוב לא להפסיק ללמוד, לחקור ולקרוא. תהיו עם היד על הדופק ותלמדו כל הזמן ועם הזמן תהיו טריידרים מצטיינים ותטוסו לירח.

אז אלו הן עשרת הדברות כפי שאני רואה אותן. בפוסטים הבאים אגע בסחר בהרחבה ואתן טיפים יותר פרקטים.

כמו תמיד אשמח לשמוע מה דעתכם או אם פספסתי חלק כלשהו והייתם רוצים לשאול עוד – מוזמנים להגיב כאן למטה או ליצור עמי קשר. מעבר לכך כמובן שאשמח שתשתפו את הפוסט במדיה חברתית כלשהי ותעשו לייק לעמוד שלי.

מקווה שנהניתם! נתראה בפוסט הבא.