לאחר תקופה די ארוכה שבה לא כתבתי פוסטים חדשים מסיבות כאלו ואחרות, החלטתי לחזור לעניינים. תודה לכל הקוראים על הסבלנות והשאלות שמגיעות אליי עד עצם היום הזה. בהמשך לכך, אם ישנם נושאים (שקשורים לעולם הביטקוין כמובן) שהייתם רוצים שאכתוב עליהם פוסט מורחב, הנכם מוזמנים להשאיר תגובה לפוסט הזה או ליצור עמי קשר כאן או בעמוד הפייסבוק של הבלוג.
רבות נאמר על ביטקוין במהלך השנים, אך אחת מטענות הנגד הרבות בה אני נתקל לא מעט הינה צריכת החשמל של רשת הביטקוין. בפוסט הזה אנסה לשפוך קצת אור על הנושא, אערוך השוואה קצרה לשוק הפיננסי הקלאסי וכמובן נדבר על היתרונות והחסרונות של צריכת החשמל של רשת הביטקוין.
קצת רקע
נכון לכתיבת שורות אלו, רשת הביטקוין צורכת בשנה (בהערכה גסה כמובן) סך כולל של כ 1.5% מצריכת החשמל של ארה"ב כולה (או בערך לצריכת החשמל השנתית של צ'כיה). תוכלו לראות את צריכת החשמל בכל רגע נתון (שוב בהערכה גסה) באתר הזה.
תהליך כריית ביטקוין, כפי שכבר הבנו, הוא תהליך שצורך המון אנרגיה. תהליך הכרייה אשר מבוסס על אלגוריתם שנקרא (POW (Proof Of Work הינו תהליך בו מכונות הכרייה (וחברות הכרייה אשר משתמשות בהן) מבצעות פעולות חישוביות לטובת רשת הביטקוין ובתמורה לכך מקבלות כמות מוגדרת של ביטקוין עבור השקעת האנרגיה.
כעת נשאלת השאלה – האם צריכת החשמל של רשת הביטקוין תמשיך לעלות? ובכן, בהנחה ורשת הביטקוין תעבוד עם אותו אלגוריתם שקיים כיום, צריכת החשמל תלויה לחלוטין במחירו של הביטקוין. אם מחיר הביטקוין יוכפל, כך גם צריכת החשמל צפויה להיות מוכפלת (בערך). אך מהצד השני, אם מחירו של הביטקוין יצנח בצורה משמעותית, חברות הכרייה ימצאו את עצמן במצב בו הן לא רווחיות, ויאלצו לכבות חלק מציוד הכרייה שברשותן.
צריכת אנרגיה ביחס לקושי החישובים ברשת
ישנה דעת רווחת (ומוטעית) בקרב אנשים רבים לפיה כריית ביטקוין הינה מבוססת על חישובים מתמטיים שנעשים קשים יותר ויותר ככל שיותר ביטים נכרים. תפיסה זו הינה מוטעית כיוון שרשת הביטקוין מווסתת את קושי הכרייה באופן אוטומטי כך שייכרה בלוק אחד ברשת כל 10 דקות ללא כל תלות בכמות האנרגיה המושקעת בכרייה, במחיר הביטקוין או בשום נתון אחר. 10 דקות לבלוק מאז המצאתו של הביטקוין ב2009.
הדבר היחיד שכן משתנה הינו התגמול המתקבל עבור כריית בלוק אחד כזה. התגמול הזה (שהיה 50 ביטים בשנת 2009) נחצה כל 4 שנים – בתחילת הדרך בשנת 2009 התגמול עבור כריית בלוק היה 50 ביטים, לאחר מכן בשנת 2012 הוא נחתך ל25, ב2016 הוא ירד ל12.5 ובשנת 2020 הוא ייחצה שוב ל6.25 ביטים עבור בלוק. ולמה אני מספר את זה? כיוון שכל פעם שגודל התגמול נחצה כך גם צריכת האנרגיה עבור הכרייה. זאת כיוון שיחס הכרייה לתגמול הינו ישיר, אם החברות ימשיכו להשקיע את אותו סכום כסף עבור חצי מהתגמול, הרווחים שלהם ייחתכו בחצי גם כן. משמע, במהלך השנים הקרובות אנו נראה ירידה בצריכת האנרגיה של רשת הביטקוין.
נקודה חשובה נוספת הינה שהתגמול אינו קשור כלל למספר הטרנזקציות המתבצעות ברשת. הכורים מקבלים גם עמלות עבור כל טרנזקציה שמתבצעת אך במחיר הבלוק הנוכחי מדובר בסכום זניח (אדבר על כך בהרחבה בפוסט הבא).
מה שבעצם אפשר להסיק מכאן הוא שאם רשת הביטקוין תעבור שדרוגים משמעותיים (כאלו שכבר מתוכננים ונבדקים בימים אלו ממש) היא תוכל לבצע כמות גדולה בסדרי גודל של טרנזקציות מהכמות המתאפשרת כיום, בלי לשנות את הקושי או הרווח מתהליך הכרייה. משמע, רשת ביטקוין גדולה ומתרחבת לא בהכרח גוררת אסון טבע.
מצד שני, ככל שהביטקוין יתפוס תאוצה ויתחיל להיות מאומץ ולהחליף את הכלכלה הקלאסית – כך גם מחירו צפוי לעלות, מה שיעלה את צריכת האנרגיה של הרשת.
ואם כבר מדברים על הכלכלה הקלאסית – למה שלא נשווה לרגע בין השניים, כמה שזה קשה אך בואו נדמיין לרגע.
צריכת אנרגיה בכלכלה הקלאסית ביחס לרשת הביטקוין
בואו ננסה לאמוד את כמות האנרגיה שהביטקוין יכול לחסוך בהנחה והכלכלה הקלאסית הייתה מוחלפת לגמרי ברשת הביטקוין. לצורך כך נתחיל בגורם הראשון שייעלם – הבנקים. כיום כל בנק בכל מקום בעולם מחזיק כמות לא מבוטלת של סניפים שצורכים חשמל. אותם בנקים מחזיקים בנוסף חוות שרתים לתפעל את כל חשבונות הבנק והשירותים אותם הוא מספק, אותן חוות צורכות כמויות אדירות של אנרגיה הן לתפעול השרתים והן לקירורם. בנוסף, כלל העובדים (ועדיין חלק נכבד מהלקוחות) משתמשים ברכבים או תחבורה ציבורית על מנת להגיע לסניפים. דברים נוספים שיש לקחת בחשבון הינם שירותי הבלדרות, וכלל השימוש בנייר שהבנקים מייצרים עד עצם היום הזה. תנסו לחשוב על זה לרגע (ואני בטוח שפספסתי עוד גורמים משמעותיים).
וכרגע נגעתי רק בבנקים ונגזרתם, מה לגבי הבורסות? כלל שירותי הסליקה? חוות שרתים שלמות של אפליקציות שנותנות שירותים פיננסים קלאסים? כל אלו הינם דברים אשר מתנגדי הביטקוין מתעלמים מהתייחסות אליהם כאשר מדברים על צריכת האנרגיה של רשת הביטקוין. אל לנו להתעלם מכך כיוון שאלו הם צרכנים בעלי אימפקט משמעותי מאוד על הסביבה שלנו.
האם אפשר להשפיע על צריכת האנרגיה של רשת הביטקוין?
אז מה בעצם אפשר לעשות על מנת לגרום לצריכת החשמל ברשת הביטקוין לרדת? או לחלופין לא לעלות בצורה דרסטית?
אז כפי שכבר הסברתי, למרות שהביטקוין אינו אסון סביבתי נורא ואיום, כדור הארץ והסביבה בהחלט תרוויח אם רשת הביטקוין תצרוך פחות אנרגיה עבור כמות קטנה יחסית של טרנזקציות. באופן עקרוני ישנן שלוש דרכים בהן המצב הזה יכול להשתנות:
הדרך הראשונה, כפי שכבר ציינתי, הינה ירידת מחיר הביטקוין.
הדרך השניה, שלא נראית סבירה, הינה הורדת התגמול עבור כרייה לפני פקיעת 4 שנים. מה שלא סביר שיקרה כיוון שחברות הכרייה יתנגדו לכך באופן נחרץ וצוות הגרעין של מפתחי הביטקוין כמובן לא יסכימו לבצע שינוי כה דרסטי באלגוריתם המקור.
הדרך השלישית הינה לשנות את אלגוריתם הכרייה של הביטקוין. ישנם אלגוריתמים נוספים (כמו POS של רשת אית'ריום לדוגמה ועוד רבים אחרים) שמציעים אלטרנטיבות לתהליך הכרייה ולבזבוז האנריה. ביצוע שינוי כה דרסטי בקוד המקור גם כן נראה כמו משהו לא סביר – כמובן שלא סביר אומר אפשרי, אך אולי לא בעתיד הקרוב.
מה שבעצם מעיד, בעיניי לפחות, שצריכת הביטקוין תהיה מקושרת בעתיד הקרוב למחירו ולשווי התגמול לכרייתו – ולא נראה שזה עומד להשתנות.
כמו תמיד אשמח לשמוע מה דעתכם או אם פספסתי חלק כלשהו והייתם רוצים לשאול עוד – מוזמנים להגיב כאן למטה או ליצור עמי קשר. מעבר לכך כמובן שאשמח שתשתפו את הפוסט במדיה חברתית כלשהי ותעשו לייק לעמוד שלי.
מקווה שנהניתם! נתראה בפוסט הבא.